A săpat în pământ și a dat de o comoară. Cât valora

Un tânăr din Vâlcea a crezut că a dat lovitura vieții sale. A găsit o comoară de pe vremea otomanilor, a predat-o autorităților și… și-a așteptat recompensa.

O comoară îngropată la mică adâncime, într-o cutie metalică care ascunde 47.000 de monede din argint, a fost găsită în pădurea din Golești, Vâlcea. În 2014, bărbatul care a făcut descoperirea a fost premiat. I s-au promis și bani drept recompensă, dar nu a primit deocamdată un răspuns din partea autorităţilor.

„Era efectiv un sac de bani! Când le-am spus că e un tezaur de vreo 55 de kg nu m-au crezut”, a declarat tânărul.

Doi ani de zile au muncit muzeografii la tezaur. Cristiana Tătaru, muzeograf a învăţat caligrafia otomano – turcă de la zero şi a aşezat fiecare monedă în parte într-un plicuţet din hârtie.

„A fost chiar o provocare. Am început să merg la cursuri la facultate de turco-osmană ca să descifrez tezaurul”, a declarat aceasta.

O comoară în valoare de aproape 100.000 de euro
S-a concluzionat că descoperirea valora cam 90.000 de euro, iar cel care a găsit-o merită o recompensă, potrivit legii. Însă, anul trecut, ministrul Culturii a emis un ordin prin care li se interzice muzeelor să mai ofere recompense căutătorilor de comori.

„Normal că sunt un pic dezamăgit, pentru că în momentul în care cetățeanul respectă legea, statul uită să-și respecte partea lui de obligație”, a declarat Iulian Enache, cel care a descoperit comoara.

Tânărul și-a cerut recompensa în instanță, iar judecătorii au decis că Iulian trebuie să primească 32.500 de euro, însă, decizia nu este încă definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *