Medic legist: Decedaţii COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea

Un medic legist a sintetizat într-un ghid descoperirile pe care le-a făcut în peste douăzeci de ani de activitate în medicina legală. Referitor la cauzele morţii celor decedaţi de COVID-19, specialistul susţine că noul coronavirus produce o inflamaţie a vaselor mici de sânge şi crede că „aici poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului”.

Profesorul universitar Cristian Stan, medic primar legist la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti, a scris o carte despre cauzele morţii, ce se doreşte să fie un ghid uşor de citit şi uşor de înţeles pentru colegii săi practicieni.

Cartea cuprinde observaţiile şi concluziile a 25 de ani de experienţă în medicina legală, în care a efectuat mii de expertize medico-legale şi autopsii, din care 5.000 au fost cazuri complexe.

În ultimele luni a efectuat autopsii şi pe decedaţi COVID-19, boala al cărei mecanism îl descrie în ghid.

„În peste 25 de ani de carieră am văzut peste 20.000 de morţi. Decedaţi din toate cauzele. Am participat sau efectuat peste 15.000 de autopsii şi expertize medico-legale. După o asemenea experienţă îţi formezi ochiul, îţi dezvolţi o anumita intuiţie. Ca aspect macroscopic, decedaţii COVID arată altfel decât tot ce am văzut în cariera mea. Adică?! – Au două, trei caracteristici specifice. Plămânii sunt plini cu apă, vasele mici de sânge sunt inflamate, sunt foarte hidrofile şi existenţa multor trombi foarte mici în vase, în organe. Microtrombozele pot fi de ordinul sutelor, fiind raportate cazuri în care acestea au fost colectate în filtrul pulmonar sau chiar au blocat aparatele de dializă la pacienţi cu insuficienţă renală”, spune medicul pentru Libertatea.ro.

„Pe scurt, acest virus produce din start o inflamaţie a vaselor mici de sânge, care conduce la scăderea debitului de sânge, respectiv oxigen și totodată produce mici cheaguri de sânge ce ajung în plămâni, inimă, creier cu consecințe grave, infarct sau accident vascular cerebral. Acești trombi diseminați au un rol major în severitatea bolii și apariția decesului. Aici cred că poate fi una dintre cheile pentru găsirea tratamentului pentru infecția cu acest virus foarte agresiv”, precizează profesorul Cristian Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *