Meteorologii europeni avertizează că o anomalie din Atlantic ar putea schimba vremea pe continent. Ierni reci și multă zăpadă

Mai întâi La Niña, iar acum „Cold Blob” sau, mai simplu spus, „Atlantic blob”. Și dacă în primul caz răcirea apelor ecuatoriale din zona est-centrală a Pacificului, supus fenomenului ciclic ENSO ar putea da peste cap toamna, al doilea fenomen ar putea avea repercusiuni grave asupra sezonului de iarnă.

Vom avea aşadar o iarnă rece și plină cu zăpadă? Imposibil de știut acum, cu câteva luni înainte, însă cu siguranță există o corelație, deoarece acest fenomen încetinește curentul Golfului, fluxul temperat care atenuează iernile din Europa de Vest.

Și este surprinzător faptul că, în timp ce întreaga planetă se încălzește, această parte a Oceanului Atlantic de Nord, se răceşte, potrivit unui articol publica de ziarul La Stampa.

Vă amintiţi filmul „The day after tommorow”? Ei bine, poate că nu se va întâmpla așa ceva și mai ales într-un mod atât de brusc, însă este un aspect asupra căruia climatologii și oamenii de știință din întreaga lume lucrează de ceva timp. De ani de zile, de fapt, Curentul Golfului, Gulf Stream, s-a răcit mult, iar imaginile difuzate de Noa, Administrația Națională Ocenanică și Atmosferică sunt impresionante.

„Acest fenomen – explică meteorologul Daniele Cat Berro – este posibil datorită topirii calotelor groenlandeze și a insulelor canadiene”. În esență, fuziunea determină pătrunderea de apă dulce și, prin urmare, mai puțin sărată, direct în ocean, modificând circulația termohalină.

Și revista Nature publică un articol legat de această situație. ”În ciuda încălzirii globale, a fost observată o răcire a unei regiuni din Oceanul Atlantic de Nord, fenomen cunoscut sub numele de gaura de încălzire”, iar detalii importante sunt prezentate în rezumatul articolului, disponibil pentru public.

Efectele încă trebuie demonstrate, însă realitatea este că circulația se schimbă, iar dacă această tendință ar continua în următorii câțiva ani, ar putea avea repersursiunii importante asupra climei europene. Pe scurt, Vechiul Continent s-ar putea confrunta cu ierni mai aspre cu foarte multă zăpadă.

Sursă: G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *